ISNIN: 4 FEBRUARI 2013

8.00 pagi hingga 10.00 pagi

Pendaftaran peserta dari lima buah IPTA termasuk peserta dari Universiti Teknologi Malaysia Johor Bahru. Pendaftaran bermula pada 7.30 pagi memandangkan terdapat peserta yang tiba lebih awal iaitu Universiti Teknologi Malaysia Kuala Lumpur dan Universiti Teknologi Mara Seri Iskandar dan Shah Alam. Sesi pendaftaran ini diadakan di B12, Fakulti Alam Bina.

Semasa proses pendaftaran, peserta diberikan kunci bilik penginapan dan ‘goodies bag’yang mengandungi buku catatan dan cenderamata kepada peserta program. Universiti Malaya merupakan peserta terakhir yang tiba disebabkan masalah pengangkutan.

Pameran hasil kerja pelajar perancang turut diadakan semasa sesi pendaftaran peserta bagi memberi pendedahan kepada peserta program.

assembly02 assembly03

 

Majlis perasmian diadakan bertempat di dewan konvesyen B12. Majlis perasmian dimulakan setelah peserta dari tujuh buah universiti mengambil tempat duduk dan tetamu kehormat tiba pada jam 10.10 pagi. Antara tetamu kehormat adalah Dekan Fakulti Alam Bina, Prod Dr Ahmad Nazri Bin Mohd Ludin, Ketua Jabatan Perancangan Bandar dan Wilayah, Dr Norsiah Bt Abd Aziz dan Pengarah Program PSA’13 Mohd Fadzil Bin Abdullah. Majlis dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku dan lagu Keunggulan Terbilang. Seterusnya, bacaan doa diketuai oleh saudara Ahmad Afifi Bin Mohd Lutfi.

Majlis perasmian diteruskan dengan ucapan dari pengarah program bagi menerangkan maksud tema ‘Echoes’ dan diikuti ucapan dari dekan seterusnya merasmikan program PSA’13. Majlis perasmian berakhir pada jam 10.50 pagi dan sesi temuramah dengan wartawan media diadakan.

assembly04

2.00 petang hingga 6 petang

Aktiviti Ice-Breaking telah diadakan pada jam 2.00 petang. Peserta telah dibahagikan kepada 15 buah kumpulan yang merupakan gabungan semua institusi yang terlibat. Tujuan aktiviti ini bagi membolehkan peserta berkenalan antara satu sama lain dan mengeratkan lagi silaturahim antara peserta. Setiap kumpulan mempunyai fasilitator yang akan mengetuai aktiviti dalam kumpulan tersebut.

Antara permainan yang diselitkan didalam aktiviti ini ialah ‘Suri Rumah’ serta ‘Beruang dan Pemburu’. Aktiviti ini juga memerlukan peserta membuat bendera kumpulan dan ‘cheer’ kumpulan masing-masing. Akhirnya, mereka perlu membentangkan hasil kerja kumpulan masing-masing di hadapan kumpulan yang lain. Kumpulan yang terbaik akan diumumkan sebagai pemenang pada majlis penutupan.

assembly05 assembly07 assembly06

8.00 malam hingga 10.30 malam

Pertandingan video ‘Voices’ telah diadakan bermula jam 8.00 malam bertempat di dewan konvensyen B12. Terdapat tujuh buah universiti yang mengambil bahagian, manakala UTM Johor Bahru tidak mengambil bahagian dan hanya untuk tayangan sahaja.

Pertandingan video ini bertemakan suara orang ramai dimana peserta perlu membuat sesi temubual bersama penduduk di bandar masing-masing bagi mendengar pendapat dan masalah mereka. Video ini telah disiapkan dan dihantar kepada pihak penganjur semasa hari pendaftaran dan hanya ditayangkan dihadapan juri pada malam tersebut. Antara juri yang dijemput ialah Dr Fawazul Khai Al-Haj Bin Hj Ibrahim, En Fadhlan Khair bin Fawazul Khair dan En Atta Indrawani.

SELASA: 5 FEBRUARI 2013

8.00 pagi hingga 5.30 petang

Peserta berkumpul di tempat letak kereta B11 sebelum bertolak ke Taman Negara Tanjung Piai. Perjalanan memakan masa 1 jam dari UTM ke Tanjung Piai.  Majlis perasmian dimulakan pada jam 10.00 pagi dan telah dirasmikan oleh Y.B Datuk Ir. Hasni Bin Mohammad. Selepas majlis perasmian tamat, peserta di minta berkumpul bagi mendengar taklimat daripada pegawai Tanjung Piai mengenai aktiviti yang akan mereka lakukan sepanjang berada di Tanjung Piai.

 Aktiviti pertama bagi peserta ialah pertadingan mengutip sampah sekitar kawasan paya bakau di Tanjung Piai. Peserta dibahagikan mengikut kumpulan ice breaking dan bergerak ke kawasan yang telah ditetapkan. Selepas itu, peserta dibawa berjalan menyusuri hutan paya bakau tersebut dan berkumpul di penghujung selatan tanah besar asia. Ternyata peserta gembiran dan puas dengan aktiviti yang diadakan. Memandangkan cuaca pada petang itu hujan lebat, aktiviti menyemai benih tidak dapat dilakukan oleh peserta. Pihak pengurusan Taman Negara Tanjung Piai memilih untuk melakukan aktiviti santai didalam dewan serbaguna sebelum peserta bergerak balik ke kampus pada jam 5.00 petang.

assembly09 assembly11 assembly10

8.00 malam hingga 11.30 malam

Pertandingan teater telah diadakan pada hari kedua program PSA’13 dan telah diadakan di Dewan Sultan Iskandar, UTM. Pertandingan dimulakan dengan persembahan pembukaan oleh tuan rumah iaitu UTM Johor dan diteruskan oleh tujuh buah universiti. Setiap universiti telah diberi tema oleh pihak penganjur dan mereka harus mempersembahkannya secara langsung pada malam tersebut dalam masa 20 minit. Pertandingan ini telah diadili oleh juri jemputan dari Unit Kebudayaan UTM.

RABU: 6 FEBRUARI 2013

8.00 pagi hingga 12.00 tengah hari

Sebelum memulakan aktiviti Echoes-Race, peserta terlebih dahulu diminta untuk melakukan senaman pagi ‘J-Aerobik’ yang diketuai oleh pelajar dari UTM Johor. Senaman ini bermula pada jam 7.30 pagi hingga 8.15 pagi. Pada jam 8.30 pagi, peserta perlu berada dalam kumpulan ice breaking masing-masing bersama fasilitator mereka.

Setelah itu, tugasan diberikan pada setiap kumpulan dan mereka perlu bergerak ke check point yang telah ditetapkan. Setiap check point mempunyai tugasan yang berbeza dan setiap kumpulan perlu menyiapkan tugasan tersebut dalam masa yang telah ditetapkan. Kumpulan yang paling cepat akan diberi mata yang tinggi. Antara check point yang perlu mereka lepasi ialah Senam Robik. Contengan, Giant Mouth, Port Klang, Sea Crane, Broken Telephone, Rain of Balloon, Penang Bridge, Shoot for Goal, Sketch a Panorama, City of Kuala Lumpur dan City of Johor Bahru.

assembly12 assembly13 assembly14

2.00 petang hingga 6.00 petang

Slot bersama IRDA telah diadakan pada hari ketiga program PSA’13 yang bertempat di Dewan Konvensyen Danga Bay. Peserta bergerak menaiki bas tepat pada jam 2.00 petang dan tiba pada jam 2.30 petang. Setibanya disana, peserta dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan kecil untuk masuk secara bergilir-gilir memandangkan kapasiti dewan tersebut tidak mampu menampung keseluruhan peserta PSA’13.

Taklimat dari pihak IRDA memfokuskan mengenai perancangan pembangunan Wilayah Iskandar Negeri Johor. Selepas itu, peserta diberi peluang untuk melihat pameran di sekitar dewan tersebut dan berpeluang mencuba permainan interaktif yang disediakan.

assembly15 assembly16

8.30 malam hingga 10.30 malam

Majlis makan malam telah diadakan bertempat di Dewan Sultan Iskandar bertemakan Malam Gema Senandung. Majlis dimulakan dengan bacaan doa dan ucapan Pengarah PSA’13 serta Dekan Fakulti Alam Bina. Setelah itu, persembahan khas dari pelajar Sekolah Menengah Indahpura 1 dan diteruskan dengan persembahan dari krew PSA’13.

Peserta juga dihidangkan dengan makanan tradisional Melayu dan berpakaian mengikut tema tradisional. Majlis penyampaian hadiah turut diadakan sebagai selingan pada malam tersebut.

assembly22

KHAMIS: 7 FEBRUARI 2013

8.00 pagi hingga 12.00 tengah hari

Pertandingan Urban Design Model telah berlangsung pada hari terakhir program PSA’13 bermula pada jam 10.30 pagi bertempat di Dewan Konvensyen B12. Peserta telah diminta untuk menyiapkan model tersebut terlebih dahulu dan dibawa untuk dipamerkan. Pameran hasil kerja mereka berlangsung serentak dengan Slot forum dari Malaysian Institute of Planner.

            Setiap universiti perlu mewakilkan tiga orang peserta bagi menerangkan tema perancangan yang telah mereka lakukan. Proses pengadilan dan pemarkahan dilakukan sejurus tamatnya Taklimat MIP. Selain itu, peserta perlu menayangkan video ‘sketchup’ model mereka dengan cara yang kreatif selain daripada mempamerkan panel-panel yang telah mereka hasilkan.

assembly18 assembly19

9.30 pagi hingga 12.00 tengah hari

Forum dari Malaysian Institute of Planner bermula pada jam 9.30 pagi bertempat di Dewan konvensyen B12. Antara ahli panel yang dijemput ialah En Mohd Jamil Bin Mohamad selaku wakil dari IRDA, En Abdul Halim Bin Ali Hassan yang merupakan ahli MIP dan Cik Chew dari Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah (MPJBT). Manakala Prof. Amran Bin Hamzah bertindak selaku moderator dalam forum tersebut.

Forum yang berlangsung telah memfokuskan kepada ‘Halatuju dan Cabaran Bandaraya Johor Bahru Sebagai Bandar Bertaraf Antarabangsa’ yang berkonsepkan bandar mampan. Sesi soal jawab turut diadakan setelah ahli panel selesai membentangkan pendapat masing-masing.

assembly20 assembly21

2.00 petang hingga 4.00 petang

Majlis penutupan program diadakan tepat jam 2.00 petang dimana telah dihadiri oleh tetamu kehormat Ketua Jabatan Perancangan Bandar dan Wilayah, Dr Norsiah Bt Abd Aziz dan Penasihat Persatuan PEWIBAWA Prof Madya Dr Hamid Bin Saad. Majlis dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku.

            Ucapan penutup telah disampaikan oleh Dr Norsiah dan majlis penyerahan giliran PSA’13 telah diadakan. Maka secara rasminya, PSA’14 akan diambil alih oleh POLIMAS dan sekaligus menjadi tuan rumah. Selain itu, majlis juga memberi peluang kepada pensyarah POLIMAS untuk memberi kata-kata aluan dan replika ECHOES diserahkan sebagai simbolik kepada POLIMAS. Majlis tamat pada jam 3.30 petang dan sesi bergambar diadakan.