JOHOR BAHARU, 27 Okt (Bernama) — Fakulti Alam Bina Universiti Teknologi Malaysia (UTM) berhasrat untuk menjadi pelopor dalam usaha merakam dan mendokumentasikan bangunan warisan di seluruh Asia Tenggara, kata pensyarah kanan fakulti itu Dr Alice Sabrina Ismail.

Beliau berkata, selain memberi manfaat ilmiah kepada pelajar dan pensyarah seni bina UTM, usaha itu diharap dapat memastikan identiti seni bina warisan di rantau tersebut dapat dipelihara dan diperturunkan kepada generasi akan datang.

Usaha yang melibatkan kerja-kerja lukisan terukur itu akan dilaksanakan melalui Pusat Kajian Alam Bina Melayu (KALAM) UTM.

“Sehingga kini KALAM mempunyai lebih 400 koleksi dokumentasi bangunan seperti rumah kediaman, istana, masjid, bangunan awam, bangunan komersial, wakaf, madrasah dan makam yang terdapat di Malaysia dan Indonesia,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas Bengkel Kerjasama Seni Bina Antarabangsa 2014 antara Fakulti Alam Bina UTM dengan Fakulti Seni Bina Universiti Teknologi Rajamangala Thanyaburi dan Fakulti Seni Bina Universiti Rangsit di sini Isnin.

 

BACA SELANJUTNYA DI www.bernama.com