JOHOR BAHARU, 1 Mac (Bernama) — Satu usaha akan digerakkan supaya masjid dan dewan yang dibina di Johor pada masa depan lebih bercirikan identiti seni bina negeri ini, kata Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Beliau berkata negeri Johor memiliki identiti seni bina yang unik dan tersendiri seperti yang terdapat pada bangunan Masjid Sultan Abu Bakar di sini.

“Kerajaan negeri akan merujuk kepada Pusat Kajian Alam Bina Dunia Melayu (KALAM) Universiti Teknologi Malaysia (UTM) supaya boleh mencadangkan reka bentuk bangunan yang akhirnya apabila dilihat orang ramai, mereka akan mengetahui ia adalah masjid di Johor.

“Pada masa depan, kami akan memberi perhatian kepada perkara ini kerana ia akan menyumbang kepada identiti negeri dengan memfokuskan masjid dan dewan yang akan dibina,” katanya kepada pemberita selepas majlis pecah tanah pembinaan Masjid Besar Bandar Seri Alam, di Pasir Gudang di sini.

Menteri Besar berkata sebanyak 80 masjid akan dibina di seluruh Johor dalam tempoh dua tahun dengan 24 daripadanya sudah dalam proses pembinaan.

Sementara itu, menerusi laman Facebooknya, Mohamed Khaled menjawab kegusaran orang ramai yang mendakwa pembangunan pesat di bandar raya ini akan meminggirkan orang Melayu di kawasan bandar.

Beliau menjelaskan, hampir semua 105 inisiatif baharu yang dibentangkannya dalam Bajet Johor 2015 akan dinikmati masyarakat Melayu walaupun bukan dilakukan khas atas nama dan kepentingan Melayu.

“Kami sudah acapkali menghebahkan yang kami telah merekodkan peningkatan yang begitu besar dalam peratusan tanah rizab Melayu di Johor.

“Dasar kami bukan sahaja tanah rizab Melayu harus bertambah tetapi kami juga memperkenalkan dasar bahawa Melayu mesti menduduki kawasan bandar melalui Lingkaran Melayu di bandar,” katanya.

Beliau menjelaskan lebihan hasil dan rizab yang masing-masing berjumlah RM374 juta dan RM2.3 bilion yang dicatatkan kerajaan negeri Johor pada 2014 akan digunakan untuk pembangunan prorakyat di seluruh negeri ini.

Mohamed Khaled turut mengumumkan kerajaan negeri Johor sudah meningkatkan sasaran pembinaan Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) daripada 37,000 unit kepada 42,000 unit dengan harga di bawah RM150,000 tidak termasuk projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) dan Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

“Kerajaan negeri juga menaikkan had maksimum kelayakan pendapatan isi rumah bagi pembelian RMMJ dan kedai kos sederhana daripada RM6,000 (sebulan) dan RM7,000 kepada RM8,000 mengikut kuota kaum dengan pembahagian 65 peratus untuk Melayu, 25 peratus bagi Cina dan selebihnya untuk India,” katanya.

— BERNAMA

Kredit:  BERNAMA – Johor Akan Bina Masjid, Dewan Bercirikan Identiti Negeri.